Internet applicatie voor de Veluweloop

Het derde lustrum van ARIS was aanleiding om de interactieve routebrowser voor de Veluweloop een forse facelift te geven met moderne Open Source hulpmiddelen zoals MapFish, OpenLayers en Google Maps.

In het kader van het eerste lustrum van ARIS waren voor de Veluweloop reeds een aantal gratis GIS-activiteiten verricht. Eén van de activiteiten was het bouwen van een interactieve browser van de lopersroute op het Internet, waarmee de basis was gelegd voor de huidige routebrowser.

Met deze Internet Mapping applicatie kan interactief in- en uitgezoomd worden op het gebied waar de Veluweloop zich over uitstrekt. Verder kunnen diverse lagen aan- of uitgezet worden en kan per etappe het hoogteprofiel opgevraagd worden.

Veluweloop interactieve route browser

Het klaarzetten van de data en berekenen van de profielen wordt beheerd door een ArisFlow schema: Als de route aangepast wordt of er nieuwe basisdata beschikbaar komt wordt autmatisch de nieuwe bestanden voor de website aangemaakt en de hoogte-profielen gegenereerd.

 

De Internet applicatie is gebouwd met MapFish en OpenLayers. Voor het bewerken van de benodigde data en het maken van de hoogteprofielen is gebruik gemaakt van ArcGIS, ArisFlow en ChartView.

Terwijl voor de eerste versie van de Veluweloop routebrowser nog een beroep moest worden gedaan op diverse dataleveranciers, worden de meest recente achtergrondlagen van Google Maps gebruikt.