RijnGis

RijnGis is een meta-informatiesysteem waarmee data en meta-informatie over het stroomgebied van de Rijn gepresenteerd kan worden. De applicatie is gebouwd met Visual Basic en MapObjects.

 

In RijnGis worden meetstations en deelstroomgebieden gekoppeld aan tijdreeksen. De data die voor RijnGis bijgehouden wordt bestaat uit:

  • Geografische gegevens (ARCINFO grids/coverages en shapefiles), zoals meetstations, bodemsoorten, landgebruik en stroomgebieden;
  • Meetgegevens (ASCII en/of Excel-files), in de vorm van tijdreeksen met neerslag-, temperatuur- en verdampingsgegevens.

RijnGis

 

De meta-informatie over deze data is opgeslagen in de RijnGis-database. Het zoeken in de database kan op verschillende manieren:

  • Zoeken op categorie, bijvoorbeeld neerslag, temperatuur, bodemtype;
  • Zoeken op basis van tijd, door een begin- en/of einddatum op te geven;
  • In de kaart een station, stroomgebied of waterloop aanwijzen.

De gevonden meta-informatie kan op het scherm getoond en uitgeprint worden. Ook de data zelf kan bekeken worden. Meetgegevens worden in de vorm van een tabel gepresenteerd, geografische gegevens worden in een kaart afgebeeld. Kaarten kunnen volgens twee vaste layouts (portrait/landscape) geprint worden.

Bij het selecteren van een stroomgebied in de kaart zal in het meta-informatiescherm een lijst met meetstations getoond worden, die binnen dat gebied vallen. Voor waterlopen gebeurt iets soortgelijks, daar wordt in het meta-informatiescherm een lijst met stroomgebieden getoond waar de geselecteerde waterloop doorheen loopt.

De applicatie is ontwikkeld in opdracht van de Internationale Commissie Hydrologie Rijnstroomgebied (CHR).